Inleiding

Opdrachten

Handelingen

Bronnen

Beoordeling

Afsluiting

 

 

 

 

Aan het einde van de 16e eeuw, zo'n 400 jaar geleden zeilden de eerste schepen over de grote oceanen en zeeën. Ze voeren vanuit Europa langs de kusten van verschillende continenten (Afrika, Amerika en Azië). Vaak op zoek naar nieuwe stukken land of snellere routes naar reeds ontdekte plekken op aarde. Ontdekkingsreizigers waren het!

Iemand die ook vaak meevoer op deze schepen heette Willem Barentsz. Een echte avonturier was hij en zijn grootste droom was om van de hele wereld kaarten te maken. Hij was namelijk niet alleen zeeman, maar ook kaartenmaker.

Willem Barentsz ging op zoek naar een zeeroute via de noordpool. De zuidelijke route, via Afrika was namelijk in handen van de Spanjaarden en de Portugezen. Hij is een van de bekendste zeevaarders uit de zestiende eeuw geworden. Niet omdat hij zo goed was, maar juist omdat zijn laatste reis zo slecht verliep. Op zee gebeurde er van alles en het was niet altijd een pretje. Lees het verhaal maar eens van deze zeeman op ontdekkingsreis:

" Drie maanden kregen we geen goed voedsel te eten. We aten beschuit die niet langer beschuit was, maar beschuitspoeder waarin wormen kronkelden. Die hadden de beschuit helemaal aangevreten. Alles stonk naar de urine van de ratten. We moesten zelfs, om niet te sterven van de honger, stukken leer (stukken huid van dieren) eten. Dat rukten we van het schip af, waar het was aangebracht om het touwwerk niet te slijten. Deze stukken leer waren zo hard dat we ze vier of vijf dagen in zeewater moesten weken , om ze opnieuw soepel te maken. Daarna kookten we ze zodat deze konden kauwen. En ook waren we soms gedwongen om zaagsel of zelfs ratten te eten. Er werd zo'n jacht gemaakt op die ratten dat ze werden verkocht voor een halve dukaat (een dukaat is een geldstuk) per stuk."

Zo zie je maar... het leven op zo'n schip was geen pretje er konden allerlei onverwachte dingen gebeuren. Zouden jullie zo'n reis durven maken? Ben jij een echte avonturier? Dan nodig ik je uit om samen met Willem Barentsz nogmaals zijn laatste barre tocht te maken! Klik hier om de trossen los te gooien en op reis te gaan.

Deze webquest is ontwikkeld door Marike van Beek