Inleiding

Opdrachten

Handelingen

Bronnen

Beoordeling

Afsluiting

 

 

 

 

Al twee keer had Willem Barentsz geprobeerd om een route naar Azie te vinden langs het noorden. Maar nu was hij vastbesloten om het klusje te klaren, want het Nederlandse Parlement, heeft een prijs van 25.000 gulden beloofd aan degene die het eerst een route naar Azië vindt langs het koude noorden. En weet je wat nu zo leuk is? Jij mag meevaren met Willem Barentsz. In welk jaar gaan jullie vertrekken en vanuit welke haven (welke stad)? En hoeveel schepen telt jullie vloot? Schrijf de antwoorden op.

Nu je mee vaart op de boot kunnen je alles heel goed in de gaten houden: Willem Barentsz is bijna de hele dag bezig met het bestuderen van kaarten en het tekenen van nieuwe kaarten. Eigenlijk wil je wel weten waarom deze reis eigenlijk gemaakt wordt, want aan de kaarten te zien is Willem Barentsz hier al een keer geweest. Op een avond vraag je aan Willem Barentsz; "Waarom varen we eigenlijk naar het koude noorden en langs welke plekken gaat onze reis? Schrijf de antwoorden op.


Het wordt steeds kouder aan boord, want jullie komen al aardig dicht bij de Noordpool. Kijk maar eens op de kaart hoever jullie al gevaren zijn. Kun jij in je logboek schrijven langs welke plekken en over welke zeeen jullie gevaren zijn? Je mag ook best in de atlas kijken, want misschien heten de plaatsen nu wel anders dan in de tijd dat Willem Barentsz leefde. Als je deze plekken ontdekt schrijf dan allebei de namen in je logboek. Schrijf de antwoorden op.

Willem Barentsz ging met twee schepen op reis. Het ene schip stond onder bevel van Jan Cornelisz Rijp. Jacob van Heemskerck was schipper op het andere. Willem Barentsz was de leider van de hele onderneming. Hij voer mee aan boord van het schip van Jacob van Heemskerk. Op een dag ben je bovendeks en zie je dat Willem Barentsz ruzie krijgt met Jan Cornelisz Rijp over de reis. Wat gebeurde er na de ruzie? Schrijf de antwoorden op.

De twee schepen varen niet langer samen. Het wordt ook steeds kouder, maar je hebt niet meer kleren bij je om je te beschermen tegen de gure wind. Tot overmaat van ramp komen jullie vast te zitten in het ijs. Muurvast... jullie kunnen niet meer voor of achteruit! Hoe loopt dit avontuur af? Schrijf de antwoorden op.

Wat een spannende tijd moet dat geweest zijn op Nova Zembla voor Willem Barentsz en voor jou. Als je alles hebt opgeschreven wat straks in het logboek moet komen, kun je verder kijken onder de knop bronnen.

Deze webquest is ontwikkeld door Marike van Beek